Tips til at sikre dig mod ubudne gæster på byggepladsen

Tyveri af værktøj og maskiner fra byggepladser har længe været et problem og ser ikke ud til at være en faldende tendens. Der bliver anvendt 10-fingerrabat på byggepladser over hele landet, og det kan være svært at komme problemet til livs. Vi har kigget på nogle af branchens foretrukne metoder til at holde ubudne gæster væk fra byggepladsen.

Indbrud på byggepladser i tal:
  • Tyveri på byggepladser sker i gennemsnit 1.100 gange hvert år
  • I 2021 blev der registreret 892 indbrud på byggepladser
  • I 2022 overgik årets 3 første kvartaler hele 2021 for antal indbrud

Dansk Byggeri har regnet på tallene. Tyveri på byggepladserne koster branchen omkring 600 mio. kr. årligt. Byggepladser er desværre et oplagt mål for tyve, da der typisk er mange genstande af værdi. Her taler vi ikke kun om boremaskiner, hamre og save, der bliver hapset. Store entreprenørmaskiner bliver også udset som bytte — endda hvidevarer og benzin ryger også i sækken med de andre tyvekoster.

Udover at det koster penge at skulle erstatte de stjålne genstande, tager det også tid at skulle bestille nye materialer, finde fakturaer på de manglende genstande samt anmelde tyveriet til forsikringen og politiet. Det kan betyde forsinkelser i projektet og dermed medføre yderligere omkostninger. Selvom det kan være svært at holde tyvene væk, findes der en lang række metoder, der gør det svært for de ubudne gæster at få fat i deres bytte.

De mest anvendte metoder til at sikre byggepladsen mod tyveri:

  • Fysisk indhegning: Kan man ikke komme ind, er det svært at kunne komme til at stjæle! Med mindre at tyveknægtene er på niveau med Spiderman eller har udstyr til at forcere hegn, kan en god indhegning være med til at bortskræmme mange — eller i det mindste forsinke deres indsats og derved øge deres risiko for at blive opdaget.

  • Belysning: Lys skræmmer ikke kun spøgelser væk, men kan også være en god løsning til at afskrække tyve. Desuden er belysning rundt omkring på byggepladsen også med til at optimere kvaliteten af billeder fra videoovervågning.

  • Overvågningssystemer: En af de mest anvendte metoder er nok overvågningssystemer som fx kameraovervågning. Til de systemer kan du få aktiv overvågning, hvor der bliver holdt øje med byggepladsen live. Sådanne systemer kan også inkludere anråb, hvor den tilknyttede vagtcentral kan råbe tyve an.

  • Alarmsystemer/AIA-anlæg: Et AIA-anlæg er et elektronisk overvågningsanlæg, der via detektorer kan detektere tegn på indbrud. Hvis anlægget registrerer et indbrud, sender dets centralenhed en alarm til en døgnbemandet vagtcentral, der behandler alarmen.

  • Mærkning af værktøj: Hvis tyvene formår at slippe afsted med dit værktøj, kan du gøre det langt sværere for dem at sælge det — og nemmere for dig at identificere det, hvis det bliver fundet. Det gør du med DNA-mærkning. DNA-mærkning sker via en usynlig væske, der påføres værktøjet med en vatpind. Politiet har udstyr, der kan aflæse væskens helt unikke kode og derved søge efter indehaveren i et register.

  • Geofencing: Med geofencing anvender man GPS, RFID, Wi-Fi eller mobildata til at oprette virtuelle grænser omkring et geografisk område som fx en byggeplads. Det betyder, at hvis et af dine køretøjer, maskiner eller lignende bliver ledt på afveje, vil du automatisk modtage en alarm om det. Geofencing fungerer ved, at du vælger nogle GPS-koordinater og tegner området ind i dit flådestyringssystem eller lignende. Dertil skal dine maskiner og køretøjer udstyres med en GPS-enhed.

Læs videre

Få flere tips og tricks
Bogholder analyserer data

Den nye bogføringslov: dit bogholderi skal være digitalt!

Du har garanteret hørt fra gud og hver mand, at vi har fået en ny bogføringslov i Danmark. Måske hjemsøger den allerede dine tanker — måske har du helt styr på sagerne? Realiteten er, at den nye lovgivning kommer til at have stor betydning for dig, der ikke allerede kører med et digitalt bogholderi. Vi giver dig her et indblik i, hvad de nye krav omfatter, hvem det gælder for og hvornår de træder i kraft.

Læs mere »
Dataanalyse på papir

Mindre “mave” og mere data

Strategiske beslutninger, taget på instinkt alene, er lidt som at sejle uden kompas. Du kan håbe, at du ender det sted, du havde tiltænkt, men reelt set ved du ikke, om du overhovedet er på rette kurs. En stærk mavefornemmelse er derfor ikke nok til at drive en virksomhed til succes. Derimod skal du rette kikkerten mod data. Lad os dykke ned i, hvorfor det er så afgørende at omfavne data, hvis du skal skabe de bedste forudsætninger for din virksomheds succes.

Læs mere »
Header til blogindlæg

Digitale værktøjer sikrer i sig selv ikke optimering

Håndværksvirksomheder er i stigende grad nødt til at tage stilling til, hvordan de kan øge effektiviteten og skabe konkurrencefordele. De fleste vælger digitalisering som vejen frem. Digitale værktøjer sikrer dog ikke optimering i sig selv! Her får du vores råd til, hvordan du kan udnytte dit værktøjs fulde potentiale – både for dig, der skal til at digitalisere og for dig, der allerede er godt i gang.

Læs mere »

Vil du lære mere om E-Komplet?

Lær mere om vores skræddersyede IT-løsning til håndværkere!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få indsigt i, hvordan E-Komplet kan tage hånd om din virksomheds digitale behov.

Ved tilmelding til nyhedsbrevet accepterer du vores vilkår og betingelser. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet.

Screen shot af planlægningsværktøj

Lær mere om vores skræddersyede IT-løsning til håndværkere!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få indsigt i, hvordan E-Komplet kan tage hånd om din virksomheds digitale behov.

Ved tilmelding til nyhedsbrevet accepterer du vores vilkår og betingelser. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet.

E-Komplet cloudløsning på PC