Ny bogføringslov

Er din håndværksvirksomhed klar til den?

Bliv klogere på, hvad den nye bogføringslov stiller af krav — og hvordan E-Komplet kan hjælpe dig i håndværksbranchen med at blive klar.

Sidste år trådte en ny bogføringslov i kraft. Det betyder, at du skal opfylde specifikke krav og føre digitalt regnskab fra juli 2024. Derfor er det allerede nu en god idé at overveje, om din nuværende løsning til bogføring er den rette.

Snart er det slut med at lave regnskab i Excel og opbevare bilag i farverige ringbind på kontoret. Din bogføring og opbevaring af bilag skal som følge af de nye krav til bogføringsloven være digital. Hvis du allerede benytter et digitalt standard bogføringssystem, bør du sikre dig, at det lever op til kravene fastsat af Erhvervsstyrelsen.

Med E-Komplet er du som håndværksvirksomhed i trygge hænder. Vores system er registreret hos Erhvervsstyrelsen som et digitalt standard bogføringssystem. Det betyder, at du som bruger kan være helt sikker på, at vores system opfylder kravene i bogføringsloven.

Nuværende tidslinje for den nye bogføringslov

Hvad er den nye bogføringslov?

Folketinget vedtog d. 24. maj 2022 en ny bogføringslov, der moderniserer den gamle lov og nu stiller krav om, at virksomheder skal anvende digital bogføring. Det betyder helt konkret, at det fra 2024* vil være påkrævet, at virksomheder bogfører via et digitalt bogføringssystem. Læs mere om baggrunden for bogføringsloven »

For at efterleve kravet om digital bogføring, har du mulighed for at vælge mellem to forskellige løsninger:

* for virksomheder i regnskabsklasse A, er det først fra januar 2026.

Den nye bogfoeringslov E-Komplet
Digital håndværker

Hvem er omfattet af den nye bogføringslov?

Den nye bogføringslov gælder for dig, hvis du har pligt til at aflægge årsrapport og indberette til Erhvervsstyrelsen. Dette gælder uanset størrelsen på din virksomhed.

Der er dog forskel på, hvornår virksomheder skal være klar til at efterleve de nye regler. Præcist hvornår du skal være klar, afhænger af den regnskabsklasse, din virksomhed tilhører.

Hvis din virksomhed tilhører regnskabsklasse B, C eller D, skal du være klar til at bogføre digitalt allerede fra juli 2024. Tilhører du regnskabsklasse A*, er kravene først gældende fra 1. januar 2026.

* omfatter kun de virksomheder i regnskabsklasse A, der har pligt til at indberette årsrapport eller hvor den årlige nettoomsætning overstiger 300.000 kr. 2 år i træk. Du er undtaget af kravene om digitalt bogholderi og opbevaring af bilag og transaktioner, hvis din virksomhed ikke opfylder de to forrige kriterier.

Mere end 950 håndværksvirksomheder har valgt E-Komplet som deres digitale løsning

Hvilke krav skal jeg opfylde?

Når kravet om digital bogføring endeligt træder i kraft, vil der være regler for, hvordan du bogfører og opbevarer registreringer og bilag.

Du opfylder kravene i den nye bogføringslov ved at sørge for:

Fakturakontrol i E-Komplet på computer

* Det bogføringssystem, du anvender, skal være godkendt af Erhvervsstyrelsen og registreret. Hvis du anvender en løsning, der ikke er et standard system, er det dit eget ansvar at sørge for, at systemet overholder reglerne.

** Bogføringsloven fremsætter ingen krav om, at alt dit regnskabsmateriale skal opbevares digitalt. Dog skal alle registreringer og de bilag, der dokumenterer dine registreringer, opbevares via et digitalt bogføringssystem — og det system skal opfylde kravene fremsat af den nye lovgivning.

Regnskabsmateriale cloud

Hvordan opbevarer jeg mit regnskabsmateriale?

Alle registreringer og deres bilag skal opbevares i minimum 5 år. Den 5-årige opbevaringsperiode gælder stadig, selv hvis din virksomhed går konkurs, eller hvis du opsiger dit bogføringssystem. Du skal derfor stadig sørge for, at dit regnskabsmateriale opbevares i hele perioden. Hvis du skifter system, skal du stadig have regnskabsmaterialet opbevaret hos den gamle udbyder – også selvom du laver en kopi til dit nye system.

Opbevaringen af regnskabsmateriale skal ske på én af følgende måder:

Kan jeg beholde mit nuværende regnskabsprogram?

Som følge af de nye krav til bogføringsloven kommer udbydere af bogføringssystemer til at skulle sikre, at deres system lever op til kravene. Det er derfor udbyderens ansvar at registrere og få systemet godkendt hos Erhvervsstyrelsen inden marts 2024*.

Du kan på Erhvervsstyrelsens hjemmeside finde en liste over, hvilke systemer der er godkendt. Hvis du allerede anvender et digitalt standard bogføringsprogram, bør du tjekke, om programmet står på listen.

*Den nuværende dato. Dette kan ændre sig.

Et godkendt bogføringssystem
Digital bogføring håndværker

Slip bekymringerne, og bliv klar til 2024 med E-Komplet!

Med E-Komplet kan du være helt rolig, når kravet om digital bogføring træder i kraft. Vi opfylder alle kravene for digitale standard bogføringssystemer. Du finder os på listen her.

E-Komplet er en samlet IT-løsning udviklet specifikt til dig i håndværks- og byggebranchen. Vi samler alle dine virksomhedsaktiviteter ét sted. Det betyder, at du får regnskab, sagsstyring, timeregistrering og meget mere i samme system.

Med E-Komplet bliver det administrative arbejde lettere:

FAQ

Hvordan din virksomhed skal føre årsregnskab og håndtere bogføring afhænger af, hvilken regnskabsklasse du tilhører. Det er også regnskabsklassen, der afgører hvornår du skal leve op til kravet om digital bogføring. 

Regnskabsklasser er inddelt i A, B, C og D.

Regnskabsklasse A:

  • Personlig hæftelse
  • Enkeltmandsvirksomheder, interessentskaber og PMV’er
  • 0-10 ansatte
  • Omsætning på 0-14 mio.
  • Skal efterleve kravet om digital bogføring jan. 2026

Regnskabsklasse B:

  • Begrænset hæftelse
  • Anpartsselskaber, fonde (erhvervsdrivende) og aktieselskaber
  • Max. 50 ansatte
  • Omsætning på 0-89 mio.
  • Skal efterleve kravet om digital bogføring jul. 2024

Regnskabsklasse C:

  • Begrænset hæftelse
  • Max. 250 ansatte
  • Omsætning på 89-313 mio.
  • Skal efterleve kravet om digital bogføring jul. 2024

Regnskabsklasse D:

  • Statslige aktieselskaber og børsnoterede selskaber
  • Intet krav for antal ansatte
  • Intet krav for omsætning
  • Skal efterleve kravet om digital bogføring jul. 2024

Fra 1. juli 2024 skal du anvende et digitalt bogføringssystem, hvis du tilhører regnskabsklasse B, C eller D (for virksomheder i regnskabsklasse A, er det først fra 1. januar 2026).

Du bestemmer selv, om du vil bruge et registreret eller ikke-registreret system. Et registreret system er godkendt af Erhvervsstyrelsen og lever dermed op til kravene. Hvis du vælger at bruge et system, der ikke er registreret, så er det dit eget ansvar at sikre, at det lever op til kravene.

Hvis din virksomhed ikke har et CVR-nr. og kun får en B-indkomst derigennem, er du undtaget af reglerne om digital bogføring. Du har dog stadig et ansvar om at følge de generelle regler for bogføring.

Processen med at godkende udbydere og deres systemer er kun lige startet. Derfor findes der på nuværende tidspunkt ingen godkendte bogføringssystemer eller en fortegnelse over dem. Erhvervsstyrelsen forventer at kunne offentliggøre en fortegnelse over alle godkendte systemer i januar 2024. Dette vil ske via deres hjemmeside.

Du kan læse mere om og finde en skabelon til at beskrive din bogføringsprocedure hos Erhvervsstyrelsen:

Besøg: https://erhvervsstyrelsen.dk/sites/default/files/2022-09/Skabelon-til-beskrivelse-af-bogfoeringsprocedure_WA.docx

Erhvervsstyrelsen skal som følge af den nye bogføringslov føre en såkaldt risikobaseret kontrol. Kontrollen kan blive sat i gang, hvis der er tegn på, at du ikke overholder lovkravene. Hvis en kontrol af dig afslører overtrædelser, vil konsekvensen af dette ske efter bogføringslovens §27 og §29. Afhængigt af overtrædelsens karakter, kan der også ifølge §33 blive tale om en bødestraf.

Bødestraffens størrelse afhænger af overtrædelsen og din virksomheds nettoomsætning. En bøde kan ligge på 10.000 – 1.500.000 kr.

Kontrollen gælder både for virksomheder og for udbydere af digitale bogføringssystemer.

Du har, alt efter din virksomheds størrelse, mulighed for at søge om økonomisk støtte til at investere i digital omstilling.

Du kan søge støtte gennem SMV:Digital, hvor du kan søge om tilskud på op til 50.000 kr. i rådgivning og yderligere op til 200.000 kr. til investering og implementering af f.eks. et digitalt bogføringssystem.

Læs mere her.

Bliv klar til digital bogføring med E-Komplet

Har du lyst til at høre mere om vores løsning, og hvordan vi kan gøre dig klar til den nye bogføringslov? Udfyld formularen, så hører du fra os hurtigst muligt. 

*Privatlivspolitik l Når du udfylder formularen, giver du samtykke til at modtage markedsføringsmateriale fra E-komplet. Du kan altid afmelde dig igen.

E-Komplet cloudløsning på PC

Lad os gøre dine administrative opgaver nemmere.

Lær mere om vores skræddersyede IT-løsning til håndværkere!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få indsigt i, hvordan E-Komplet kan tage hånd om din virksomheds digitale behov.

Ved tilmelding til nyhedsbrevet accepterer du vores vilkår og betingelser. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet.

E-Komplet cloudløsning på PC