Hvad er EU’s taksonomiforordning?

En stor byge af klima- og miljøkrav regner ned over bygge- og anlægsbranchen i disse år, og selvom din virksomhed ikke er omfattet af kravene endnu, kan det være en god idé, at du forholder dig til dem alligevel. Du kan læse mere om hvorfor og hvad EU-taksonomien egentlig går ud på lige her.

Indholdsfortegnelse

Hvad er EU's taksonomiforordning?

Hvis vi skruer tiden tilbage til 2020, er der nok mange, der vil mene, at vi godt kan springe det år over. Men det er nu alligevel det år, vi skal tilbage til, når vi skal snakke om EU-taksonomien. I 2020 vedtog EU nemlig taksonomi-forordningen, som er en del af EU’s grønne omstillingsstrategi, der skal fremme bæredygtige investeringer. EU-taksonomien trådte i kraft i 2022 og består af et sæt fælles regler, som identificerer hvilke aktiviteter (fx investeringer i byggeri), der kan betragtes som værende bæredygtige på tværs af hele EU.

I første omgang er taksonomien ikke lige relevant for alle. Det er nemlig kun børsnoterede virksomheder med over 500 medarbejdere, der bliver omfattet af kravene til en start. Og så alligevel ikke. For hvis du er leverandør eller samarbejdspartner til en sådan virksomhed, kan taksonomien alligevel få betydning for dig.

De strenge krav har ingen bagatelgrænse

Selvom du ikke passer på beskrivelsen “børsnoteret med 500+ ansatte”, kan det stadig være en god idé at få styr på dokumentations- og produktkravene til taksonomien allerede nu. Hvis du er en del af en større virksomheds værdikæde, kan du nemlig risikere, at du allerede nu skal levere dokumentation på, at de materialer og produkter du anvender, overholder taksonomikravene.

Med taksonomiforordningen er kravene til dokumentation blevet mere komplekse end ved tidligere bæredygtighedscertificeringer, hvor det fx kun har været nogle specifikke produkter, der har været omfattet. EU-taksonomien kræver, at der indhentes dokumentation helt ned til skruer, bolte, beslag, fugemasse osv. Du skal altså være i stand til at dokumentere, at de materialer og produkter, du bruger, ikke indeholder nogen form for farlige stoffer og kemi ift. EU’s krav.

Med andre ord betyder det, at byggebranchen kommer til at skulle leve op til nogle mål og kriterier, som investorer lægger til grund for en klima- og miljømæssig investering. Det kunne fx være et pensionsselskab, der vil investere i et kontorbyggeri. Her skal de leverandører, som leverer materialer og udfører byggeriet, kunne levere dokumentation for, at de overholder alle de definerede krav og kriterier, så pensionsselskabet i deres ende kan dokumentere, at investeringen lever op til taksonomiens krav.

Opnå konkurrencefordele ved at være på forkant

For mange kan taksonomiforordningen være en stor mundfuld, og det kommer uden tvivl til at være nødvendigt at ofre tid på at sætte sig ind i den. Det er en længere, vedvarende proces at overholde alle kravene – men det bedste råd er, at du sætter dig ind i kravene allerede nu, så du kan være på forkant.

Hvis du har en kunde, som er omfattet af taksonomien og skal bruge dig til et projekt nu og her, kan du nemlig risikere, at de kigger mod andre leverandører, hvis du ikke er klar til at levere den nødvendige dokumentation. Så der kan altså være konkurrencefordele at hente, hvis du allerede nu vælger at omfavne taksonomikravene – før alle andre. Hvis du kan (og hvis det er relevant for din virksomhed), bør du ikke vente til 2026, men i stedet gøre dig klar til kravene allerede nu.

Mangler du inspiration til, hvor du skal starte og hvordan du skal arbejde med EU-taksonomien? Så kan du med fordel tage et kig på Taksonomiportalen, hvor du kan finde forskellige vejledninger til dit arbejde med EU-taksonomien.

 

Savner du spænding
i din indbakke?

Vi har en masse nyheder, historier og tips, vi gerne vil dele med dig. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, så sender vi noget godt indhold din vej én gang om måneden.

Privatlivspolitik l Betingelser

Måske vil du også kunne lide

Det må være enhver professionel håndværksvirksomheds drøm at levere godt kvalitetsarbejde til tiden, samtidig med at omkostningerne holdes nede! Men hvordan gør man det? Svaret kan måske findes i Lean Construction.

At drive en succesfuld håndværksvirksomhed kræver mere end blot godt håndværk. I en tid, hvor kriser, prisstigninger og mangel på kvalificeret arbejdskraft truer bag hvert gadehjørne, handler det om at have en klar strategi for, hvordan du sikrer omsætning og vækst i din virksomhed. Her har vi samlet 3 konkrete tips, du kan bruge, når du gerne vil skabe vækst i din forretning.

Strategiske beslutninger, taget på instinkt alene, er lidt som at sejle uden kompas. Du kan håbe, at du ender det sted, du havde tiltænkt, men reelt set ved du ikke, om du overhovedet er på rette kurs. En stærk mavefornemmelse er derfor ikke nok til at drive en virksomhed til succes. Derimod skal du rette kikkerten mod data.

Lær mere om vores skræddersyede IT-løsning til håndværkere!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få indsigt i, hvordan E-Komplet kan tage hånd om din virksomheds digitale behov.

Ved tilmelding til nyhedsbrevet accepterer du vores vilkår og betingelser. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet.

E-Komplet cloudløsning på PC