Er du klar til de nye skærpede klimakrav til byggeriet i 2025?

Byggeriet står for en stor del af den CO2, vi udleder – faktisk kommer omkring 40% af Europas samlede udledning fra byggeriet. Det skal der laves om på. Allerede tilbage i januar 2023 blev der indført skærpede klimakrav til byggeriet med det formål at reducere klimapåvirkningen fra byggeri. Til sommer bliver kravene skærpet yderligere og det kommer til at have en betydning for dig, som arbejder i byggebranchen.

Indholdsfortegnelse

Hvad indebærer de nuværende krav?

I 2023 blev der indført klimakrav til byggeriet, som omfatter at alt nybyggeri skal dokumentere sin klimapåvirkning gennem en livscyklusanalyse (LCA). Alt nybyggeri over 1.000 m2 skal desuden overholde en grænseværdi på 12 kg CO2-ækvivalenter pr. m2 om året. Det kan du læse mere om her.

Hvad indebærer de nye krav?

Den 1. juli 2025 bliver de nuværende klimakrav skærpet. Det betyder, at flere bygningstyper vil blive omfattet og der vil være differentierede grænseværdier, som afhænger af bygningens type og størrelse. De bygninger, som er lettest at bygge bæredygtigt, vil blive mødt af højere krav.

Hovedpunkterne i de skærpede klimakrav er:

  • Strengere CO2-grænseværdier: de nuværende CO2-grænseværdier bliver skærpet yderligere og kommer til at varierer alt efter bygningstypen.
  • Flere bygningstyper bliver omfattet: nye bygningstyper, som førhen var undtaget, bliver nu omfattet af klimakravene. Det gælder sommerhuse, tilbygninger på over 250 m2 og uopvarmede bygninger på over 50 m2.
  • Indførsel af CO2-grænseværdi for selve byggeprocessen: der introduceres en ny grænseværdi på 1,5 kg CO2-ækv. pr. m2 om året specifikt for selve byggeprocessen. Det inkluderer faktorer som transport af materialer, energiforbrug på byggepladsen og affaldshåndtering.

Hvilke typer bygninger bliver omfattet?

De nye skærpede krav betyder, at flere bygningstyper end tidligere bliver omfattet af klimakrav. Grænseværdierne afhænger af bygningens type og størrelse, og vil frem til 2029 blive skærpet yderligere hvert andet år. De nye krav gælder for:

Bygninger, der varetager samfundskritiske funktioner, hvor der samtidig er bestemte krav til bygningernes design og materialeforbrug, er undtaget fra CO2-ækv. grænseværdien. Det drejer sig bl.a. om bygninger såsom vandværker, fængsler, hospitaler og lignende.

Byggepladsens CO2-udledning skal regnes med

Som noget nyt – og ret væsentligt – kommer der krav til CO2-udledningen under selve byggeprocessen. Det betyder, at forskellige aspekter af byggepladsen bliver omfattet af en ny grænseværdi på 1,5 kg CO2-ækv. pr. m2 pr. år. Det omfatter aspekterne:

  • Transport: måden dine materialer bliver fragtet fra fabrik til byggeplads samt transport af materiel, bliver regnet med.
  • Energi: denne post omfatter al forbrug af el, varme og brændstof, som bliver brugt på byggepladsen – også i skurvognen.
  • Affald: både behandlingen og transporten af dit byggeaffald regnes med i grænseværdien. Det samme gælder for bortskaffelse af jord.

Sådan forbereder du dig

De skærpede krav er et vigtigt skridt mod en mere bæredygtig byggebranche, men det kommer samtidig til at kræve en indsats. Uanset hvilken del af byggebranchen du arbejder med, kommer de nye skærpede klimakrav til at have en indvirkning på dagligdagen og arbejdsgangene.

Ændringerne medfører, at håndværkere skal være mere opmærksomme på valg af materialer, transportmetoder og energiforbrug under selve byggeprocessen.

  • Implementer systemer til dataindsamling: Kan du levere de rette data, så der kan laves en LCA- beregning på byggeriet? Indfør procedurer for at indsamle data om vigtige faktorer såsom energiforbrug, materialebrug og affaldshåndtering.
  • Uddan dine medarbejdere:  Sørg for, at dine medarbejdere er bekendt med de nye krav og forstår vigtigheden af at overholde dem.​
  • Sæt dig ind i kravene: Sørg  for, at du har helt styr på hvilke krav, der er til livscyklusanalyse og hvad din egen rolle er i processen.
  • Optimer forbrug: Overvej hvordan I kan mindske forbrug af varme, brændstof og el – både på byggepladsen og i skurvognen.
  • Overvej materialevalg: Undersøg genbrug eller nye materialer, som i højere grad imødekommer de stigende klimakrav.
  • Invester i energieffektivt udstyr/overvej energiforbrug: Udskift ældre maskiner med mere energieffektive modeller for at reducere energiforbruget på byggepladsen.​

Tidlig forberedelse og tilpasning til de skærpede krav vil ikke alene sikre, at I overholder lovgivningen, men det vil også styrke din virksomheds konkurrenceevne i en branche, hvor bæredygtighed kommer til at fylde mere og mere.

FAQ

Hvad betyder CO2-ækvivalenter?

CO2-ækv. er en standardiseret måleenhed til at sammenligne klimapåvirkning på tværs af forskellige typer drivhusgasser. Det betyder, at det er muligt at sammenligne drivhusgasser, der ikke skader miljøet lige meget. I stedet omregnes skaden på miljøet til et tal – og det kaldes for CO2-ækvivalenter.

Hvad er en Livscyklusanalyse (LCA)?

Det er en metode til at dokumentere og beregne den klimapåvirkning, dit byggeri og materialer skaber gennem hele dets levetid. Det betyder, at analysen skal dække over dine byggematerialers rejse fra “vugge til grav”. Du skal kende disse oplysninger om materialerne:

  • Produktion og transport
  • Drift og vedligeholdelse
  • Affaldsbehandling eller genbrug efter endt levetid

For at du er i stand til at dokumentere dit byggeris samlede miljøpåvirkning gennem hele bygningens levetid, skal du sørge for, at:

  • beregningen inkluderer livscyklusmodulerne: A1-A3 (produktion af byggematerialer), B4 og B6 (brug af bygningen), C3-C4 (behandling af bygningen ved endt levetid) og D (potentiale for recirkulering).
  • beregningen laves ud fra en betragtningsperiode på 50 år
  • det kun er CO2-ækvivalenter (klimapåvirkning), der opgøres
  • resultatet beregnes som kg CO2-ækv./m2/år
  • beregningen følger standarden ”EN15978”
Hvilke materialer skal jeg medregne i min LCA?

Det er ikke alle byggematerialer, du behøver at inkludere i din beregning. Du skal medregne ting som solcelleanlæg, elevatorer, yder- og indervægge m.v., men du skal ikke medregne småelementer såsom, søm, skruer, kiler og fugemateriale.

Du kan enten vælge at fremskaffe dine miljødata for dine materialer fra generiske data fra Bygningsreglementets bilag 2, tabel 7 eller fra EPD’er. Det er ikke tilladt at anvende data fra andre kilder.

Hvad er en EPD?

En EPD er en Miljøvaredeklaration. EPD-dokumentet indeholder oplysninger om et specifikt materiales miljøpåvirkning, som kan bruges, når du skal dokumentere klimapåvirkningen for produktet i din LCA. Som udgangspunkt kan du finde EPD’er på dine materialer hos dine grossister, der er dog mange materialer, der endnu ikke er udarbejdet EPD’er for.

Hvem er ansvarlig for at lave LCA’en?

Hvis du er totalentreprenør på byggeriet, er det dit ansvar at der bliver udført en klimaberegning. Derfor skal du have helt styr på, at dine underentreprenører leverer de nødvendige data. Inden du melder byggeriet færdigt, skal der foreligge en LCA – ellers får du ikke en ibrugtagningstilladelse.

Hvis du har hoved-, stor- eller fagentreprisen, er det dit ansvar som bygherre at indsamle og aflevere den nødvendige dokumentation.

Som udførende håndværker har du ikke ansvaret for at dokumentere byggeriets klimapåvirkning, men du kan dog blive bedt om at levere data såsom mængder og materialetyper. Sørg derfor for at få de nødvendige oplysninger fra dine grossister.

Hvor finder jeg en vejledning i de nye regler?

Hos Bygningsreglementet.dk kan du finde en vejledning om bygningers klimapåvirkning. Du kan tilgå vejledningen her.  

Savner du spænding
i din indbakke?

Vi har en masse nyheder, historier og tips, vi gerne vil dele med dig. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, så sender vi noget godt indhold din vej én gang om måneden.

Privatlivspolitik l Betingelser

Måske vil du også kunne lide

En af de vigtigste dele af ethvert byggeri er fundamentet. Hvis der ikke er styr på fundamentet, kommer det til at påvirke resten af byggeprocessen og det færdige resultat – og det samme gør sig gældende for din virksomheds økonomi. Hvis du ikke kender dine vigtige nøgletal, kan det have stor betydning for din forretnings indtjeningsevne. Her har vi samlet 10 vigtige nøgletal, som har en betydning for din forretnings økonomiske fundament.

Der er nok at se til, når man driver en håndværksvirksomhed. Du jonglerer projekter med store budgetter, medarbejdere, materialer, underentreprenører, deadlines – og nå ja, så skal du også lige holde styr på økonomien. Her dykker vi ned i hvordan du får – og bevarer – kontrol over din projektøkonomi, og undgår ubehagelige overraskelser på bundlinjen.

Hos E-Komplet har vi fornøjelsen af at arbejde sammen med en masse skønne kolleger, og én af dem er Christina. Hun er ikke bare ekspert i at hjælpe vores kunder godt i gang med E-Komplet – hun er også en passioneret strikker, inkarneret vinterbader og så holder hun med de hviiie. Lær hende bedre at kende lige her.

Lær mere om vores skræddersyede IT-løsning til håndværkere!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få indsigt i, hvordan E-Komplet kan tage hånd om din virksomheds digitale behov.

Ved tilmelding til nyhedsbrevet accepterer du vores vilkår og betingelser. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet.

E-Komplet cloudløsning på PC